Avatarul de Client în Acțiune: Ordine și Claritate în Deciziile de Marketing, Parteneriate Strategice și chiar Angajări

Vei înțelege de ce ai nevoie de Avatar,
cum îți aduce ordine și unde îl folosești

Citește în continuare dacă:

Ai o afacere pe care vrei să o conduci responsabil și, evident, cu succes (financiar și nu numai).

Și dacă uneori te simți copleșit pentru că-ți lipsește claritatea și ordinea când trebuie să iei decizii importante:
• “Ce acțiuni de marketing ar trebui să facem?”
• “Ar fi bine să participăm la acel eveniment?”
• “Se justifică să plătim 1.000 de euro unui influencer?”

Oricine poate avea o opinie personală pe subiectele astea… Dar la final de lună tu ești cel responsabil dacă deciziile au produs rezultate.

Așa că ai nevoie de un nivel de încredere mult mai mare, că deciziile pe care le iei sunt cele mai potrivite pentru afacere.

Iar încrederea în decizii vine din claritate

Poate ai mai auzit de avatarul de client ideal și poate chiar l-ai încercat, dar tot nu simți că ai rezolvat problema asta.

Sper să nu te descurajezi. E o problemă comună și tocmai ca să o rezolv, am inclus și partea despre unde folosești și ce faci cu avatarul.

Să-ți fie clar CINE cumpără de la tine (avatarul) e cel puțin la fel de important precum să știi CE vinzi (viziunea, produsele) și CUM vinzi (modelul de afaceri, cum faci bani).

Inamicul numărul unu al clarității este infinitatea de posibilități.

Și chiar dacă în ziua de azi putem face (aproape) orice, tot nu le putem face pe toate.

Avatarul de client ideal te ajută să faci alegerile care au sens pentru afacerea ta.

Poți obține ordine și claritate folosind avatarul de client

Cu toate astea, majoritatea antreprenorilor nici nu își fac avatarul. Și prea puțini dintre cei care îl fac se și folosesc cu adevărat de puterea imensă a acestui instrument.

Eu dedic foarte multă atenție avatarului de client și-mi ajut clienții să obțină beneficii numeroase cu ajutorul lui: de la bani mai mulți (produși și economisiți), la decizii importante care devin evidente.

Acordă-mi atenția ta și aș putea face asta și pentru tine!

Pe ce experiență se bazează
ce urmează să citești?

Înainte să trecem la metodă și partea practică, permite-mi să mă prezint pe scurt, din motive de credibilitate.

Numele meu este Mădălina Vasiu și lucrez în online de 10 ani.

În ultimii 3 ani am lucrat cu aproape 150 de afaceri din postura de Consultant în Dezvoltare de Business prin Content Marketing.

Câteva exemple de rezultate, ca reper:

Într-o afacere de tip e-commerce, mi-am ajutat clienții să genereze în doar 3 (trei!) luni 70% din Cifra de Afaceri din anul anterior printr-o Campanie de Marketing integrată (Content Marketing, Social Media și Email Marketing).

Pe alții i-am ajutat să genereze 65.000 de comentarii în Social Media prin Campanii pentru Vizibilitate și Lead Generation, de tip Giveaway.

De-a lungul timpului am trecut prin multe roluri: antreprenor, freelancer, angajat. Iar în primul context când am devenit antreprenor și am condus o companie în industria de educație, am contribuit la multiplicarea Cifrei de Afaceri de peste 4 ori în doi ani jumătate.

Am coordonat activități de Marketing - de la Avatar de Client, creare de produse educaționale diverse, organizat turneu de evenimente la nivel național, creat Sistem de Vânzare și chiar Management de Brand, dar și Management de Echipă și Dezvoltarea afacerii.

Dar evident, nu m-am născut învățată. 😊

Primii ani de formare
cântăresc greu în ce pot face azi pentru tine

1.

Mai exact, începând cu anul trei de facultate am lucrat aproape 2 ani în echipa lui Lorand Soares Szasz, unde am învățat despre antreprenoriat și am avansat de la secretară la a conduce Departamentul de Customer Care.

2.

Apoi am lucrat alți 2 ani cu Urania Cremene, în programul All About Parenting. Am început ca organizator de evenimente și timp de doi ani am făcut sute de evenimente, multe mii de kilometri și am întâlnit peste 20.000 de părinți curioși să învețe despre parenting.

2.

Iar în primul context când am devenit antreprenor și am condus o companie în industria de educație, am contribuit la multiplicarea Cifrei de Afaceri de peste 3 ori în doi ani jumătate.

Am coordonat, în acel context, activități de Marketing - de la Avatar de Client, creare de produse educaționale diverse, organizat turneu de evenimente la nivel național, creat Sistem de Vânzare și chiar Management de Brand, dar și Management de Echipă și Dezvoltarea afacerii.

Tot ce am descoperit în acești ani de formare - despre clienți, comunicarea cu ei, copywriting, e-mail marketing, programe educaționale online și chiar producție de podcast - mi-a deschis ușa spre ceea ce fac azi, deși atunci nu știam asta.

Și fac tot ce pot ca să NU
depinzi de mine

În final - din 2021 susțin Programe de Grup din dorința de a da mai departe felul meu de a gândi, cu scopul ca antreprenorii și creatorii să NU depindă de mine - eu sunt una, dar afaceri și proiecte sunt multe.

Cred, sincer, că afacerile mici și medii au potențial să crească chiar și când bugetele nu sunt foarte mari, dacă liderii acestor afaceri sunt deschiși să integreze informații, strategii și feluri noi de a gândi.

Și înțeleg că nu toți antreprenorii au ca obiectiv să se transforme în Director de Marketing, pe lângă multele roluri pe care deja le au în afacerile lor. Și nici nu consider că ar trebui!

Dar categoric antreprenorii ar trebui să aibă habar ce implică Marketingul, cum îl pot optimiza și în ce fel simplificarea în sisteme și ordinea în acțiuni aduc beneficii unei afaceri.

Când știi pe ce dai banii și ce ar trebui să obții pentru că dai acei bani… e mai plăcut să faci Marketing! 😊

Eu trec prin 3 etape ca să ajung
la Ordine și Claritate în Deciziile
de Marketing

1.

DE CE ai nevoie de Avatar?

2.

CUM faci Avatarul?

3.

UNDE folosești și CE faci cu Avatarul?

Abordarea asta aproape jurnalistică îmi permite să înțeleg, să fac și apoi să mă folosesc la maximum de Avatarul de Client Ideal în afacere după afacere.

Fac asta în afacerea mea și la fel fac și clienții mei din consultanță sau din Programele de Grup, cu ajutorul meu.

Permite-mi să trec și cu tine prin același proces - cu exemple și explicații - ca să îl poți folosi și tu.

Începem?

ETAPA 1
DE CE ai nevoie de Avatar?

De obicei sunt 2 situații când vine vorba de Avatarul de Client Ideal:

Cea mai scurtă - antreprenorul nu se gândește la Avatar. Punct.

Cealaltă - știe despre el, dar nu-l face, iar gândirea merge cam așa: “Eu am nevoie de produsul ăsta, toți au nevoie de el, clienții mei sunt oameni ca mine, evident.”

Rezultatul? Confuzie când ia decizii

Neavând un avatar, antreprenorul trăiește constant într-o confuzie pe care o simte când vine cineva din exterior și întreabă ceva despre business:
• Peste 3 ani ce vrei să faci cu afacerea?
• Faceți campanii de Crăciun?
• Nu ți se pare o idee bună să… ?

Ia decizii emoționale pe moment. Din mers. Fără plan.

Cei care nu au avatar, dar sunt pe val, n-o să știe “ce i-o pălit” când, din varii motive, n-o să mai meargă.

Erau atât de obișnuiți să le meargă, că atunci când nu mai merge, sunt pierduți.

Ai singurul depozit de materiale de construcții din sat, dar după ce oamenii au construit casele, ce faci?

Altă consecință: cheltuie bani pentru ceea ce pare a fi marketing strategic, dar nu folosesc la maximum acei bani, pentru că lipsește un pilon esențial din ce înseamnă să gândești strategic: Pentru CINE fac?

Și încă o consecință: Habar n-au pe cine să angajeze. Angajez Gen Z? Avatarul are 45 de ani și e doctor. Dacă nu se potrivesc?Avatarul te ajută și la angajări.

Ai un business atunci
când cineva dă bani pe ce vinzi tu

Nu mai e de ajuns să ai un produs/serviciu bun ca să vinzi. Trebuie să fii cel care este acolo când clientul caută.

Poate însemna să ai ca diferențiator că te porți mai frumos cu clienții, ai o comunicare mai bună pre și post achiziție, marketingul și ideile pe care le transmiți sunt mulate pe clienți.

Ce se întâmplă când înțelegi de
ce ai nevoie de Avatar?

În sfârșit începe să aibă claritate în mintea ta ce înseamnă acel win-win despre care tot se scrie în cărți.

Tranzacția se transformă în parteneriat: Scot produs în piață, știu cine ar da banii, îmi e mai ușor să caut omul pentru parteneriat.

Într-un parteneriat faci eforturi constante să îl cunoști pe celălalt.

E mult mai ușor să triezi ideile de la tine sau de la cei din jur, când pui ca filtru: ”Ce ar spune avatarul meu despre această idee?”

Scurtezi timpul de a lua decizii, devine mult mai clar. Și economisești timp și bani.

Niște clienți de-ai mei, când au făcut avatarul de client ideal, voiau să scrie că e o femeie avocat din București, că e așa și pe dincolo…
Dar fata de la Customer Care i-a trezit la realitate.

Le-a spus că sună bine ce zic ei, dar că nu e adevărat. Clientele lor erau de fapt fete de 24-25 de ani, care mergeau la festivaluri.

Avatarul bine făcut îți aduce claritate. Poți să schimbi povestea.

Te uiți la ce este, iar dacă nu-ți place, schimbi deciziile și acțiunile de marketing. Dacă îți place ce descoperi, poate faci mai mult în acea direcție.

De reținut:

Un proiect / idee se transformă în business când cineva îți dă bani pentru ce vinzi tu.
Banii vin de la cineva. Acel cineva e avatarul tău de client.

Resurse suplimentare la Etapa
1 (DE CE):
• Resursa 1 - Insight de la Mădălina:

Evită confuzia pe care a făcut-o Alexander: Fotograf fiind, el punea pe Instagramul firmei fotografii cu mirese și copii la botez.

Dar ce vindea el se adresa fotografilor care fac poze la nunți și la botezuri.

Dacă avatarul tău e fotograful, poți pune în continuare acele poze, dar însoțește-le de detalii tehnice (am folosit aparatul X, obiectivul Y, luminozitate Z etc).

Acelea îl interesează pe cel care cumpără de la tine. 😊

• Resursa 2 - Insights de la clienții mei:

Sunt extrase din notițele pe care le-au luat în timp real clienții mei în timp ce își construiau avatarul de client ideal alături de mine:

Datele demografice îmi arată unde îmi găsesc avatarul, dar ceea ce-l face să cumpere de la mine este componenta psiho-emoțională. Dacă îl doare tare, va cumpăra ceea ce vând eu.

Este important să îmi dau seama cine NU este avatarul, astfel încât să nu îmi pierd energia cu cine nu este.rul, astfel încât să nu îmi pierd energia cu cine nu este.a previziona foarte bine scalarea acestei afaceri.

• Resursa 3 - Ești pregătit să-l întâlnești pe avatarul tău?

Dacă-ți faci bine avatarul și îl folosești, vei începe să te întâlnești cu el tot mai des.😊 Cum a făcut Claudia, o clientă de-ale mele:

Întrebări și Răspunsuri

Întrebarea 1

Dacă fac avatar, înseamnă că vând unui singur om?

Răspunsul 1

NU. Avatarul este reprezentatul audienței.

Prin trăsăturile pe care le are, e purtătorul de cuvânt al unui grup de oameni care au probleme asemănătoare și caută soluții.

Hai să-ți spun o scurtă poveste care ilustrează conceptul: Eram în clasa a 12-a, semestrul 2, iar profesoara de matematică ne frustra - în loc să ne predea, ne dădea doar să conspectăm.

În pauza mare ne-am hotărât să o confruntăm: “când vine în clasă o salutăm, dar nu ne așezăm. Rămânem toți în picioare și îi zicem noi…”

După ce am salutat (Buu-năăă zii-uaaa!), eu am rămas în picioare, că asta am zis că facem. Problema a fost că toată clasa s-a pus jos.

Eu eram în a doua bancă și n-am văzut, așa că nu-mi era clar de ce profa’ se uita ciudat la mine: “Vasiu, tu de ce ai rămas în picioare?” M-am uitat în spate și am văzut… toată lumea stătea jos și îmi evita privirea. 🙂

Atunci am învățat eu ce înseamnă să fii reprezentantul clasei, al unei comunități care avea o problemă. Eu strigam în gura mare că nu e corect, că nu e normal să X… pentru că nu toți aveau curajul să o facă.

Practic, eram avatarul de client pentru acea problemă. 🙂

Întrebarea 2

Eu n-am nevoie să-mi fac avatarul, că știu cine mi-e audiența. De ce să mai fac efortul?

Răspunsul 2

Cum am spus, avatarul nu e totuna cu audiența.

Are 32 de ani fix, nu între 30-40 de ani. Nu e și bărbat, și femeie, e doar unul.

Reprezentantul audienței e avatarul. La nivel macro e audiența, iar la nivel micro e avatarul, unde poți afla și folosi mult mai multe detalii.

Întrebarea 3

Am mai făcut dinastea, și oricum nu-i folosește la nimic echipei mele, că nu știm la ce să-l folosim. La ce-mi trebuie?

Răspunsul 3

Când faci o ședință, lași un scaun liber și pui pe el o foaie cu numele avatarului.

Întrebăm fiecare om din ședință ce părere are despre idei - inclusiv pe avatar (ne întrebăm noi: ce ar zice avatarul despre asta?)

E mai ușor cu un om, nu cu o mie. Apoi extrapolezi la restul comunității.

ETAPA 2
CUM faci Avatarul?

a) În primul rând, multe afaceri nu își fac avatarul.

b) Sau îl fac greșit. Se gândesc la audiență și doar la informații socio-demografice, uitând de cele psiho-emoționale, care sunt cele mai importante.

c) Sau se gândesc doar la ei, pe principiul că “toți au nevoie de ce am eu nevoie”.

Disclaimer: Se poate și fără Avatar

a) Poate te așteptai să insist, că doar promovez avatarul, dar se poate și fără.

Există numeroase afaceri în lumea asta care vând și prosperă și nu au avatarul făcut.

b) Totuși, te expui unor riscuri: Când ajungi la cifre mai mari și la nuanțe, se complică lucrurile. Nu mai merge doar pe ce se vede (date demografice), ai nevoie și de ce nu se vede (date psiho-emoționale).

Ai “ars” audiența de early adopters (primii clienți) și ai nevoie să ajungi la alți oameni, care sunt mai dificil de convins.

O femeie care are 52 de ani ar putea avea aceleași pasiuni ca un bărbat de 28 de ani - și poate aceleași probleme pe care le rezolvă produsul tău. Dar dacă te ghidezi doar după date demografiice, o să zici că nu ai de ce să vinzi unui astfel de om.

Demograficele nu sunt definitorii pentru o categorie de oameni.

În școala generală aproape toți am mers la școala cea mai apropiată. Veniturile părinților noștri erau asemănătoare, locuiam în aceeași zonă etc.

Și totuși, se formau “bisericuțe”. De ce?

Datorită intereselor/pasiunilor diferite.

c) Iar dacă ai impresia că toți sunt ca tine…

O să te frustrezi foarte tare când descoperi că ceva ce pe tine te durea / interesa foarte tare, pentru majoritatea oamenilor din jurul tău nu e o problemă / dorință atât de mare încât să plătească pentru a o rezolva / satisface.

Aici mă gândesc uneori la handmade-uri și la acele tablouri de fetru verzi.

Când ai un produs nice-to-have (ar fi fain să îl am), dar tu crezi că e must-have (trebuie să îl am), nu te poți supăra pe client.

Nu e cu răutate, e pur și simplu realitatea.

Așadar… CUM faci Avatarul?

Aici avem 2 situații: Într-un fel faci când ai clienți, și altfel când nu ai clienți încă.

Nu notezi doar datele demografice, ci și pe cele psiho-emoționale. Îți schimbi perspectiva de la macro la micro (de la audiență la avatar), ca să găsești detalii pe care altfel nu le-ai avea.

Va fi mult mai rapid să faci testele de marketing. Știi mult mai repede dacă ți-ai îndeplinit obiectivul sau nu.

E aplicat la modelul tău de business. Cobori la micro, nu rămâi la macro.

Ce obții când lucrezi așa?

Îți aduce viteză în luarea deciziilor.

Când ai deja clienți, beneficiul este că nu ai nevoie să faci o cercetare de piață scumpă, ca timp, ca energie și ca bani, pentru că ai deja datele în bucătăria ta internă.

Nu îți imaginezi. Oamenii aceia ți-au dat bani. E simplu: Cine mi-a dat banii? Mai vreau încă 10.000 ca cei care mi-au dat deja bani.

Aduce extraordinar de multă ordine în acțiunile pe care le faci pentru dezvoltarea afacerii, parteneriate strategice și acțiuni de marketing.

Recent chiar am vorbit cu niște clienți de-ai mei: Voiau să facă un eveniment pentru cei care le sunt deja clienți. Prima idee a fost să facă o petrecere într-un club din București.

La prima vedere suna foarte bine. Dar când ne-am uitat pe date și am văzut că majoritatea clienților lor erau oameni de 45 de ani de prin Cluj, Sibiu și Oradea… și-au dat seama că evenimentul trebuia ținut undeva pe la Cluj.

Deci chiar dacă ai o idee foarte faină și ai și buget (vor să investească vreo 20.000 de euro)... claritatea poate face diferența dintre eșec și reușită.

Îți permite să iei decizii mai bune. Și, nu în ultimul rând, știi ce să le ceri oamenilor de marketing - angajați sau agenție.

De reținut:

Uită-te la oamenii care au dat deja banii pe ce oferi tu.
Sau imaginează-ți, dacă încă nu ai.

Resurse suplimentare la Etapa
2 (CUM)
• Resursa 1 - Insight de la Mădălina:

Uită-te la cine a cumpărat de la tine.

Dacă ai mai mult de 2 oameni care au cumpărat de la tine, pornești de la ei, nu îți mai imaginezi. Caracteristicile clienților care ți-au dat banii sunt fundamentul avatarului tău de client ideal.

Uită-te la cei care au cumpărat deja de la tine, nu mai pierde timpul cu alte închipuiri.

• Resursa 2 - Insights de la clienții mei:

Sunt extrase din notițele pe care le-au luat în timp real clienții mei în timp ce își construiau avatarul de client ideal alături de mine:

Semințele plantate de content marketing nu expiră, ele pot pregăti clienții pe care încă nu îi doare foarte tare problema.

Pune-te în papucii clientului și mergi pe firul problemelor. Punctul de maximă durere este declanșatorul

• Resursa 3 - Ascultă acest episod:

E despre cum gândesc eu Avatarul de Client, ca să înțelegi și mai bine:

Cum gândesc eu Avatarul de Client?

EP. 57

Cu Mădălina Vasiu

Întrebări și Răspunsuri

Întrebarea 1

De ce să răspund la atâtea întrebări (107)?

Răspunsul 1

Cu cât răspunzi la mai multe întrebări (deși ți se par irelevante la început), cu atât construiești mai detaliat personajul.

Daniel Zărnescu folosește avatarul și ca să construiască personaje în literatură.

S-ar putea să ți se pară că acest avatar nu există în realitate. Dar îl vei recunoaște când te vei întâlni cu el.

Întrebarea 2

De unde să știu eu detaliile psiho-emoționale ale clientului?

(Nu-i prea complicat? Psiho-emoțional? De unde să știu eu ce simte avatarul? Cum știu eu cum arată o zi din viața lui? Ce contează dacă poartă balerini?)

Răspunsul 2

Aici se bifurcă răspunsul: Dacă poți să-l întrebi, îl întrebi. La telefon, pe Zoom etc.

Dacă nu, atunci îți imaginezi. Te pui în locul lui, îl studiezi.

Dacă ai un client care a cumpărat cel mai mult, ia adresa de e-mail și caută-l în social media. Studiază-l.

Întrebarea 3

Nu durează mult prea mult procesul?

Răspunsul 3

Fiind pilon principal în dezvoltarea afacerii, la fel cum ar trebui să acorzi atenție dezvoltării produsului și modelului de business... așa trebuie și cu avatarul.

Dacă nu acorzi atenție la CINE cumpără de la tine, îți sabotezi afacerea, pentru că exiști ca afacere atâta timp cât încasezi bani.

Altfel = insolvență.

ETAPA 3
UNDE folosești și CE faci cu
Avatarul?

Evident, la cei care nu l-au făcut, nu există.

Iar pentru cei care au audiență în loc de avatar, e folosită doar în reclamele plătite.

Tot ce înseamnă PR, postări organice etc... sunt trecute cu vederea.
Neavând avatar, ideile de dezvoltare a afacerii sunt mai degrabă ego-centrice, fie corelate cu antreprenorul, fie cu afacerea: "Dacă aș fi eu în locul clientului..."

Problema e că lași pe masă mulți bani

Acești antreprenori trăiesc constant cu senzația că trebuie să reinventeze apa caldă, să inoveze.

Simt mereu acea presiune: “De unde, Doamne, să mai am idei, că nu îmi vin?”

Nu îndrăznești să dezvolți afacerea (produse/servicii, acțiuni de marketing), pentru că nu poți să-ți închipui altceva decât ce e în bula ta.

Lași pe masă foarte mulți bani și foarte multe oportunități de creștere, pentru că te bazezi pe contexte de reclame plătite în loc să te folosești de organic, unde poți combina datele demografice cu cele psiho-emoționale.

Cum poți obține mai mult, folosind corect Avatarul?

În primul rând ar trebui să așezi avatarul la masa discuțiilor legate de ce și cum faci în afacere: De la cum arată site-ul, cum arată flow-ul de comandă dacă ai un magazin online, la cum arată sala de eveniment sau ambalajul.

Cum arată postările pe social media? Cu cine devin partener, cu cine îmi asociez imaginea și cu cine nu?

Pe ce cheltui bani și pe ce nu mai cheltui bani, că nu mă ajută să ajung la avatarul meu?

Concret, avatarul mă ajută să iau decizii în business. Îți pui un partener de business la masă, chiar dacă ești unic asociat. 🙂

Rezultatul?

Un avatar de client făcut în detaliu îți poate aduce:
•Idei de postări pe social-media pt 1-2 ani (vezi un tabel mai jos),
• Idei de parteneriate strategice în funcție de obiectivele tale de business
• Și acțiuni concrete de scalare a afacerii pe care o ai.

Atâta timp cât afacerea ta are nevoie de banii altcuiva, e ne-negociabil că ai nevoie de avatar!

Îmi vine în minte povestea unui client care vindea tablouri: N-avea avatar, făcea tablouri și a pierdut mult timp și energie făcând huse aurii și vișinii, de pluș, de catifea.

Dar bărbații cumpărau cel mai mult și nu se potrivea... Claritatea adusă de avatar l-a ajutat inclusiv să-și optimizeze costurile (nu erau ieftine acele huse).Care e culoarea care îi place avatarului (unisex)? Am putea să optimizăm costurile cu un material mai ieftin?

În acest caz clientul a închis afacerea la scurt timp după aceea - și-a dat seama că era pornită de la ego, nu de la o nevoie/dorință din piață.

De reținut:

Avatarul de client ideal nu se folosește doar în marketing într-o afacere, ci în toate departamentele afacerii atunci când gândirea ta e că avatarul e pilon esențial în dezvoltarea unei afaceri.

Angajații care vin alături de tine, creatorul unei afaceri, rămân alături de tine mai
mult timp atunci când ție ți-e clar CE vrei să faci, CUM faci și pentru CINE faci.

Resurse suplimentare la Etapa 3 (UNDE și CE):
• Resursa 1 - Insight de la Mădălina:

În perioada când am fost Director General al unei companii de educație (am început din postura de consultant), primul lucru pe care l-am observat a fost cât de mult lipsea ordinea și claritatea în acea afacere.

Așa că m-am întors la fundamente. Am construit împreună cu echipa Avatarul de Client Ideal: Raluca, 32 de ani, din București, corporatistă, cu job mid-level, trăiește bine, e fericită în relația cu soțul ei, n-are probleme majore, dar totuși, ceva lipsește Etc.

După ce am făcut asta, timp de 6 luni toate acțiunile de marketing pe care le-am făcut erau adresate acestui avatar: de la refacerea site-ului de la zero și rescrierea articolelor de pe blog, până la prezentarea pe care o făcea autorul în sală și subiectul pe care îl alegeam pentru conferință.

După 6 luni, eram la un eveniment în București, iar la final a venit la mine o Diana de 32 de ani din București, corporatistă, care simțea că ceva lipsește din viața ei… 🙂

În afară de nume, era aproape exact întruchiparea avatarului nostru. A decis să cumpere, a plătit integral pe loc și în timp a devenit o adevărată ambasadoare a brandului.

Asta e puterea acestui instrument! De atunci le pun aceste două întrebări clienților mei: Dacă nu ai avatarul, cum știi că te întâlnești cu el? Iar dacă îl ai, cum faci ca să te întâlnești cu el?

• Resursa 2 - Insights de la clienții mei:

Sunt extrase din notițele pe care le-au luat în timp real clienții mei în timp ce își construiau avatarul de client ideal alături de mine:

Sunt foarte încrezătoare, deși nu e punctul meu forte comunicarea pe partea de marketing, dar știu că ce vom face va fi mult mai bine de ce am făcut până acum.

Dacă știi cine este avatarul, îl incluzi și în produs, nu doar în content marketing. Creez produsele și serviciile viitoare pornind de la avatar, îl servesc în toate modurile, îi anticipez nevoile.

• Resursa 3 - Ascultă acest episod:

Așa ajungi la 250 de postări. Așa am creat plan de content și pe 2 ani.

Întrebări și Răspunsuri

Întrebarea 1

Nu înțeleg: Cum mă ajută avatarul de client să-mi formez echipa de marketing internă?

Răspunsul 1

Dacă știi cine e avatarul și faci o listă de acțiuni de marketing, e mai ușor să știi pe cine recrutezi/angajezi.

De exemplu, nu toate afacerile au nevoie de video editor sau de social media strategist. S-ar putea să n-ai nevoie de unele roluri dacă asculți avatarul și creezi planul de acțiuni pentru el.

În funcție de ce trebuie să faci vei ști pe cine să recrutezi pe marketing.

Am un client care, în entuziasmul de a trece cât mai repede la treabă, a angajat un om de marketing înainte să-și facă avatarul și planul de acțiuni.

Problema e că a adus o persoană generalistă, care înțelege vederea de ansamblu, dar care nu se descurcă la nivel micro cu ce ar trebui să facă de fapt. Nu e persoana potrivită în acea echipă.

Așa a ajuns să mă întrebe pe mine: Mădă, ce îi dăm de lucru? Genul acesta de greșeli costă bani. Și nu puțini.

Întrebarea 2

În afacerea noastră nu se potrivește, că suntem mai speciali. Ce zici de asta?

Răspunsul 2

90% dintre cei care îmi scriu zic fraza asta. Și nu e adevărată.

Principiile de business sunt aceleași de zeci de ani, instrumentele sunt cele care se mai schimbă.

Când ai avatarul bine făcut nu te mai sperie când se schimbă instrumentele, pentru că știi principiile.

Întrebarea 3

Și dacă eu nu vreau să fac postări pe social media, la ce folosesc avatarul?

Răspunsul 3

Pentru decizii legate de:
• Fotografii din site.
• Fotografia și textul de pe un bilboard la intrarea în oraș.
• Culoarea plăsuței cadou pentru client.
• Ambalajul produsului.
• Evenimentele offline la care participi în speranța de a obține clienți.
• Influencerii pe care-i alegi pentru vizibilitate de brand/produs/serviciu.
• Felul în care te îmbraci tu când te întâlnești cu un client.
• Angajații pe care-i alegi.
• Numele companiei sau al unui produs.
• Cum arată cartea de vizită.
• Etc.

Te-ai prins?

Scurtă recapitulare:

Așadar, acestea sunt cele 3 etape prin care eu și clienții mei trecem pentru a ne folosi la maximum de Avatarul de Client Ideal:

1.

DE CE ai nevoie de Avatar?

2.

CUM faci Avatarul?

3.

UNDE folosești și CE faci cu Avatarul?

Dacă trec cu atenție prin acest proces afacerile mici și medii pot obține ordine și claritate în deciziile de marketing, parteneriate strategice și chiar angajări.

Poți apela la agenții de
marketing sau îți poți face
singur avatarul

Dar probabil nu vei reuși astfel, pentru că:

Nicio agenție nu va dedica vreodată la fel de mult timp și atenție acestui proces precum ai face tu, cu ghidarea potrivită. În plus, ei nu au acces la date interne despre clienții tăi. Vei plăti mulți bani și în final nu se va justifica investiția.

Iar singur ți-ar lua probabil prea mult timp, iar riscul să te blochezi și să renunți pe parcurs e foarte ridicat (poate chiar ai făcut asta deja). Astfel, nu te vei putea folosi cu adevărat de această unealtă.

Sau poți lucra cu mine în Programul de Avatar de Client Ideal & Content Marketing, să nu arunci cu banii pe fereastră și să ajungi mult mai repede să folosești avatarul în deciziile de business.

Pentru cine este Programul de Avatar?

Acest program este pentru tine dacă ești:

Antreprenor

Soloprenor

Agenție

Om de marketing (angajat sau freelancer)

Te ghidez să-ți construiești corect avatarul de client ideal direct pentru afacerea ta/în care lucrezi.

Și îți dau uneltele și procesele prin care să pui la treabă avatarul ca să obții ordine și claritate în deciziile de marketing, parteneriate strategice și chiar angajări.

În ultimii 3 ani eu am ajutat deja aproape 150 de afaceri să crească folosind astfel de unelte.

La ce te poți aștepta
când lucrezi cu mine?

Vei avea în sfârșit ordine și claritate când decizi ce subiecte să abordezi în marketing, cu cine îți asociezi imaginea și ce oameni ai nevoie în echipă.

Vei ști ce ai de făcAsta îți va economisi și bani, și timp, și nervi - atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.ut în decursul unui an ca acțiuni de marketing.

Vei înțelege mult mai bine ce, cum și unde să comunici ca să ajungi sistematic la oamenii care cumpără de la tine.

Vei ști ce să ceri agențiilor cu care lucrezi și cum să cerni propunerile care vin înspre tine din toate direcțiile.

Nu vei mai irosi resurse critice (buget, atenție, timp etc) pe acțiuni care la prima vedere sună bine, dar nu te ajută în relația cu clienții tăi.

Și te vei simți mai stăpân pe situație, mai încrezător și mai motivat.

Așadar, cum funcționează Programul de Avatar și Content Marketing?

Am văzut deja ce se-ntâmplă în majoritatea afacerilor.

Pe scurt - nu folosesc avatarul de client și iau “la plezneală” decizii prea importante. Rezultă haos, bani și oportunități irosite și stres cu carul.

De asta am creat Programul de Avatar de Client Ideal și Content Marketing.

Pentru ca fiecare participant să poată construi corect această unealtă și să știe apoi cum să o folosească pentru ordine și claritate în decizii.

Programul durează 4 săptămâni

E online, LIVE, prin sesiuni de Zoom

Grupul e format din maxim 12 antreprenori

Și nefiind mulți oameni - descoperi și înveți despre afacerile lor, lucruri care-ți sunt extrem de utile, chiar dacă nu țin toate de marketing.

Lucrăm, nu ne întâlnim ☺️

Ne vedem în 7 sesiuni de lucru consecutive - nu întâlniri, nu webinarii

Programul este joia și vinerea între 10:00-12:30 sau marți și miercuri, aceleași ore.
(depinde de grupa din care faci parte)

Da, lucrăm în timpul orelor de lucru, pentru că vom construi la afacerea ta.

E un proces accelerat, iar obiectivul e ca fiecare participant să învețe cum să-și construiască avatarul de client, cum să răspundă la cele 107 întrebări și ce să facă cu ele concret, în afacerea lui.

În timp ce trecem prin întregul proces îți explic și cum găsesc eu idei concrete pentru acțiuni de marketing.

Iar dacă-ți faci temele de casă de-a lungul programului, la final ai un avatar.

Hai să trecem pe scurt prin program:

Sesiunile 1 și 2Ordine și date socio-demografice

După introducere, fiecare participant își prezintă pe scurt afacerea și prezint perspectiva mea despre business - în 6 capitole mari.

Apoi ne ocupăm de lucruri esențiale precum:

• Facem ordine în produse/servicii ca să ne fie clar ce vinde fiecare.
• Discutăm cazurile în care ai sau nu ai deja clienți.
• Începem cu cele mai importante 2 întrebări pentru relația dintre avatar și vânzător.
• Și cu datele socio-demografice.

Ofer atenție personalizată fiecărui participant și îl ajut să avanseze.

“Pe o scară de la 1 la 10, câtă claritate ai în acest moment legat de avatarul de client ideal?”

La fiecare sesiune adresez această întrebare.

Iar evoluția notelor pe care le dau participanții spune o poveste interesantă despre procesul prin care trec.

La sesiunile 1 și 2 avem de obicei note de claritate între 8-10 influențate de entuziasmul de început, dar și de primele taskuri de făcut.

Sesiunile 3 și 4
Datele psiho-emoționale și călătoria clientului (în 8 pași)

Aici intrăm mai în profunzime, în motivele reale pentru care oamenii cumpără soluții, produse, servicii etc. - Datele Psiho-Emoționale.

.Înțelegem ce sunt declanșatoarele care îi fac pe clienți să caute soluții și cum arată procesul prin care oamenii ajung să cumpere - Călătoria clientului.

Tot aici acoperim și:
• Localizarea Avatarului de Client Ideal,
• Relația Avatarului Ideal cu Competiția,
• Și facem o introducere în Content Marketing, pornind de la Avatar;

Fiecare vine cu tema făcută, în care a început să răspundă la întrebările de avatar.

Apoi, în sesiunile de lucru discut cu fiecare pe rând, validăm și clarificăm nelămuriri, ca să poată avansa.

În tot acest proces folosim tabele deja validate, cum ar fi Tabelul document de lucru cu cele 107 întrebări, iar mai târziu Tabelul cu idei de postări din răspunsurile la întrebări și Tabelul pe care mi-l pregătesc eu pentru o sesiune de creare de content cu clienții mei.

Din răspunsurile la întrebările de avatar va extrage fiecare idei de content pe care le vom discuta în ultimele sesiuni.

“Pe o scară de la 1 la 10, câtă claritate ai în acest moment legat de avatarul de client ideal?”

La sesiunile 3 și 4 avem de obicei note de claritate între 6-9.

Aici devine ceva mai greu, când intrăm din macro în micro. Dar fiind acolo, pot ajuta pe fiecare să se deblocheze și să continue.

Sesiunile 5, 6 și 7Discutăm fiecare Avatar și încheiem cu Idei de Content

Programul acestor sesiuni arată așa:
• Organizarea detaliilor despre Avatar = fundația unui Plan de Content;
• Cum creezi materiale de Content Marketing pornind de la Avatar;
• Analiza livrabilelor de tip Content;
• Concluzii și decizii concrete.

Discutăm fiecare avatar în parte.
Participanții prezintă și ne asigurăm că se înțelege, că au răspuns corect și clar la întrebări și că rezultă o unealtă ce poate fi folosită apoi.

Nu e neobișnuit ca în timpul acestor discuții numeroase decizii de business să se clarifice - de la ce conținut să postezi pe social media, până la ce evenimente să faci sau să NU faci - și chiar ce oameni să angajezi.

Și toate astea - aplicate pe propria ta afacere reală, nu teoretic.
În sesiunea 7 îmi poți arăta ideile de content pe care le ai pornind de la avatarul tău - și chiar să vii cu livrabile create de tine (un articol de blog, de exemplu) - iar eu îți dau feedback onest, direct, din experiența mea.

Dacă aduci un material creat astfel, intru în detalii în cum îl analizez, ce aș cizela și de ce.

Iar asta îți poate fi extrem de util - pentru că aduce totul în concret și modelează pentru tine cum să folosești avatarul de acolo înainte.
Sesiunea a 7-a închide Programul de Grup și Sesiunile de Lucru.

“Pe o scară de la 1 la 10, câtă claritate ai în acest moment legat de avatarul de client ideal?”

La sesiunile 5, 6 și 7 avem de obicei note de claritate între 8-10.

Claritatea revine pe final, dar de data asta vine din ce știu cursanții, nu din ce le explic eu.

Și nu e atipic ca până în acest punct să discutăm deja diverse încercări și reușite pe care participanții le au după ce aplică idei din Program.

Ce primești și cât te costă
Programul de Avatar?

O singură lună (în care ai luat o decizie greșită de angajare a unui om de marketing de care nu ai nevoie) te poate costa mai mult decât acest program.

Program care îți poate aduce ordinea și claritatea de care ai nevoie pentru toate deciziile viitoare de angajare și de content marketing.

Asta e posibil datorită formatului cu grupe de mai mulți antreprenori - de asta nu te costă mai mult.

Iată ce primești:

Ce primești în Programul de Avatar?

01. Program intensiv de 4 săptămâni;

02. Online, LIVE, prin sesiuni de Zoom;

Grupul e format din maxim 12 antreprenori;

03. 6 sesiuni de lucru consecutive (lucrăm, nu ne întâlnim);

04. Sesiunile de lucru durează câte 2h 30m. De la 10:00-12:30, în timpul orelor de lucru;

05. Bonus - Sesiunea 7: Concluzii, debrief. La 1 lună după încheierea programului;

06. Primești înregistrarea sesiunilor de lucru - ai timp 1 lună după ce se încheie programul să le revezi.

07. Obiectivul e să înveți cum să-ți construiești avatarul de client, cum răspunzi la cele 107 întrebări și ce faci cu ele concret, în afacerea ta;

08. Dacă-ți faci temele de casă de-a lungul programului, la final ai un avatar și știi cum să îl folosești în luarea deciziilor de business: content, parteneriate, angajări etc;

09. Poți să adresezi întrebări în sesiunile LIVE și ești încurajat să faci asta;

10. Ai support pe e-mail din partea mea. Dacă ai întrebări. Răspunsurile primite în scris îți rămân și pe viitor;

11. În timp ce trecem prin întregul proces îți explic și cum găsesc eu idei concrete pentru acțiuni de marketing;

12. Primești template-uri de la mine: Tabelul document de lucru cu cele 107 întrebări, Tabelul cu idei de postări din răspunsurile la întrebări și Tabelul pe care mi-l pregătesc eu pentru o sesiune de creare de content cu clienții mei;

13. Primești recomandări de la mine despre freelanceri și agenții. Sunt testați, pre-validați. Înțeleg felul ăsta de a face marketing și poți lucra bine cu ei;

14. Toate exemplele din program sunt din proiecte reale în care am fost implicată, majoritatea din România;

15.Poți plăti în 2 rate egale. Prima înainte de program, a doua în a 3-a săptămână de program;

16. Dacă ai un partener de business, puteți veni 2 și plătiți 1;

17. Reducere 270 euro pentru primii 5 înscriși. Adică doar 980 euro în loc de 1.250 euro.

Vreau în Programul de Avatar!

(1.250 Euro, integral sau în 2 rate)

Număr de locuri și ediții limitate

În Programul de Avatar pot intra maxim 12 cursanți pe grupă. Iar în 2024 organizez maxim 5 grupe ale acestui program.

Următoarea Grupă de Lucru începe în Mai.
Calendarul Sesiunilor:

14.05 - Sesiune 1
15.05 - Sesiune 2
21.05 - Sesiune 3
22.05 - Sesiune 4

4.06 - Sesiune 5
5.06 - Sesiune 6
12.06 - Sesiune 7

Și ține cont de vorba aceea: că cea mai bună campanie de Black Friday începe din luna Mai.

Pregătește-te tu și pregătește campaniile de marketing din timp, ca să performezi cât mai bine când ai cea mai mare nevoie.

3 Bonusuri dacă te înscrii în
Program

1. Reducere 270 euro pentru primii 5 înscriși.

Adică doar 980 euro în loc de 1.250 euro.

2. Ai preț special pentru orice alt program vei accesa pe viitor

Este o reducere importantă la programe făcute de mine.

3. Și ai prioritate pentru lucrul 1 la 1 cu mine

Lista de așteptare e ocupată de obicei pe multe luni în avans.

În plus, ai mai multă flexibilitate legat de minimul de timp pe care e necesar să semnăm.

Sunt situații când ai opțiunea să lucrăm o singură lună, în timp ce minimul e de 3 luni pentru cineva care nu a trecut prin Programul de Campanii.

Motivul e că mi-am scurtat drumul și știu că putem ajunge mai repede la rezultate pentru că ai bazele din program.

Vreau în Programul de Avatar

(1.250 Euro, integral sau în 2 rate)

Întrebări și Răspunsuri Finale
1. Se poate plăti în rate, iar dacă da, când va fi a doua rată?

Da, poți plăti în 2 rate. Prima înainte de program, a doua în a 3-a săptămână de program.

2. Primesc factură pe firmă? Facem contract?

Da, evident.

3. Pot plăti cu cardul?

Doar cu cardul poți plăti.

4. Nu sunt antreprenor, sunt om de marketing. Mă ajută ce faci tu?

Da. Poți fi plătit pentru acțiunile astea când știi și poți să le faci.

Deci e o investiție în abilitățile tale de marketer, le iei cu tine oriunde mergi.

Și tocmai pentru că ești om de marketing - angajat sau freelancer - contribui la a educa antreprenorii despre marketing.

E important să înveți să gândești în procese. Și să vezi cum învață alți antreprenori.

5. Trebuie să cer buget șefului și el nu prea vrea să investim în asta.

E în regulă, e afacerea lui. 😊 Afacerea pierde, nu tu.

Dacă vrei să nu pierzi tu, te poți înscrie și poți folosi plata în rate ca să-ți fie mai ușor.

6. De ce să vin în program și să nu fac singur pe baza eBookului?

Ebookul e partea teoretică, în program facem practic, aplicat pe afacerea ta.

E ca diferența dintre o carte și un curs.

În Programul de Campanii sunt acolo pentru tine, te ajut când te blochezi și îți răspund la întrebări.

7. De ce se desfășoară între orele 10:00 - 12:30?

Sesiunile au loc în timpul programului de lucru pentru că exact asta facem: lucrăm! Nu ne întâlnim, nu povestim, ci lucrăm la afacerea ta.

În plus, eu știu despre mine că am cea mai mare energie în prima parte a zilei. Așa că vreau să ofer ce am mai bun, nu ce rămâne după o zi plină de lucru.

8. Eu sunt singur în afacere. Pot singur să fac un avatar de client?

Da, poți face singur ce înveți în acest Program.

9. Primesc înregistrările sesiunilor?

Da, primești înregistrarea sesiunilor de lucru. Ai timp 1 lună după ce se încheie programul să le revezi.

10. Funcțonează și dacă vinzi servicii și dacă vinzi produse?

Da. Principiile sunt aceleași și le-am aplicat cu succes și pe servicii, și pe produse.

Vreau în Programul de avatar

(1.250 Euro, integral sau în 2 rate)